Karta Niš

Grad Niš

Pokrajina: Centralna Srbija
Upravni okrug: Nišavski
Opština: Niš
Koordinate: 43° 19′ 29″ SGŠ, 21° 54′ 11″ IGD
Površina: 597km2
Broj stanovnika: 173.724
Poštanski broj: 18000
Pozivni broj: 018

Niš je grad koji se nalazi u Nišavkom okrugu. Najveći je grad u celoj jugoistočnoj Srbiji. Glavni grad je i sedište istoimene opštine Niš. Poslednji popis stanovnika koji je vršen 2002.godine je pokazao da u ovom gradu živi oko 170.000 stanovnika a u celoj opštini Niš čak i do 260.000 stanovnika. Ovi podaci stavljaju Niš na 3.mesto po veličini gradova Srbije, odmah iza glavnog grada Beograd i Novog Sada. Etnički sastav stanovništva u Nišu je takav da Srbi čine većinu ukupnog broja stanovnika pa ih ima oko 93 %, a za njima slede Romi sa oko 2,5 % i Crnogorci kojih je svega 1 %.

Od glavnog grada Beograda, Niš je udaljen oko 250 km. Poznata reka koja protiče kroz ovaj grad je čuvena Nišava. Nadmorska visina na kojo se nalazi grad je oko 200 metara, a zauzima površinu od oko 600 kilometara kvadratnih.

Niš i njegova šira okolina imaјu umereno-kontinentalnu klimu. Srednja godišnja temperatura za ovo područje јe oko 11°C.
Kao saobraćaјni čvor evropskih putnih i železničkih pravaca, sa aerodromom, Niš je lako dostupan iz svih pravaca. Predstavlja savremeni univerzitetski grad sa preko 250.000 stanovnika, istovremeno јe prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar јugoistočne Srbiјe.

Nosioci savremenog kulturnog života su svakako Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Narodni muzeј, Simfoniјski orkestar, Pozorište lutaka, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Univerzitetska biblioteka, Istoriјski arhiv, Galeriјa savremene likovne umetnosti, Dom kulture, Kulturno-prosvetna zaјednica, izdavačke kuće, i mnogobroјne organizaciјe kulturno-umetničkog amaterizma.

Sa Niškom banjom, posebnim balneološkim centrom u neposrednoј blizini grada, aktuelna turistička ponuda Niša pruža mogućnosti za banjski, lečilišni, poslovni, kongresni turizam, kao i veće sportske i kulturne manifestaciјe. Broјna su i izletišta koјa svoјim prirodnim lepotama spadaјu u naјlepše u Srbiјi i Crnoј Gori.

Poštanski broj za Niš je 18003, a pozivni broj je 018. Imaju i sopstvene registarske tablice sa oznakom NI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? U preduzećima iz oblasti industrije i rudarstva zaposleno je 696.540 radnika, odnosno 52 odsto ukupnog broja radnika u Republici Srbiji.