Karta Zvezdara

Više o Zvazdari

Zvezdara je jedna od centralnih opština grada Beograda. Nalazi se na istoku najvećeg grada Srbije. Iz korena reči zaključujemo da je ime dobila po zvezdama – nebeskim telima za čije posmatranje je zadužena Astronomska opservatorija koja se nalazi na prostoru ove opštine i koja je podignuta još davne 1932.. a akt i nacrti datiraju još u XIXvijek. Izgrađena je prema arhitektonskim nacrtima Čeha Jana Dubovskog i značajna je i po svojoj arhitekturi.

Rasprostranjena je na 32 kilometra kvadratna i na njoj živi više od 150 000 stanovnika čija deca pohađaju 14 osnovnih i 10 srednjih škola. Čitava opština podeljena je na 17 mesnih zajednica od kojih nisu sve dio urbane zone nego su neke od njih ruralne opštine gdje je glavna grana industrije privreda.

Na prostoru ove opštine nalaze se brojni spomenici kulture i istorije od kojih mnogi uživaju status javnog dobra. Među njjima obavezno je pomenuti Novo groblje, najstarije groblje u Beogradu gdje su sahranjeni mnogi velikani iz Srbije. Pored Novog groblja nezaobilazan spomenik je i Vukov spomenik – naravno posvećen Vuku Stefanoviću Karadžiću utemeljivaču i reformatoru modernog srpskog književnog jezika. Za podizanje ovog spomenika zaslužna je Srpska književna zadruga. Pored ovog spomenika na Zvezdari su jo spomenici kralju Aleksandru I Obrenoviću i Slovenskim apostolima braći Ćirilu i Metodiju. Na zvezdari se nalazi i jedno arheološko nalazište na kojem su pronađeni brojni dokazi o životu stanovništva na ovom prostoru još u vreme antike.

Građani ove opštine slobodno vreme provode na zelenim površinama od kojih je bitno spomenuti parkove Zvezdarska šuma i Stepin gaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina granica Srbije je 2.397 km.