Karta Voždovac

Više o Voždovcu

Ova beogradska opština pored naziva Voždovac poznata je i kao južna kapija Beograda. Zauzima izrazito veliku površinu od 148 kilometara kvadratnih i u svom sklopu ima 36 naselja. Status opštine ima od kakva je i danas dobija 1960. godine, a ime 1952. godine po vođi Prvog srpskog ustanka VOŽDU Đorđu Petroviću, poznatijem pod nadimom Karađorđe. Ime nije dato slučajno jer iz jednog od mesta opštine Voždovac Karađorđe krenuo da oslobađa stari dio Beograda.

Na poslednjem popisu 2002. godine utvrđeno je da na prostoru ove opštine žive najvećim procentom od skoro 92% Srbi, a ostale manjine su Crnogorci, Jugosloveni, Romi i Hrvati. Broj stanovnika prelazi 151 000. 36 mesnih zajednica raspoređine su u dve grupe: gradska i prigradska naselja. Prigradska naselja nalaze se većinom duž autoceste. Turističi potencijal Voždovca povezuje se sa planinom Avala na kojoj se nalaze brojni spomenici i veštačka te prirodna jezera. Čitav kraj je bogat podzemnim vodama i izvorima voda kraj kojih su brojna izletišta.

Značajne građevine proglašene za kulturna dobra su Hotel Avala, Spomenik ratnim veteranima, Stara mehana, kuća vojvode Stepe Stepanovića i brojne druge. Poznata su i dva spomen područja Strelište u Jajincima i Spomen park Jajinci. Lista arheoloških nalazišta je zaista impozantna i najstarija datiraju još i doba praistorije. Najznačajni ličnosti iz ovog kraja su: vojvoda Stepa Stepanović, Vasa Čarapić, Milunka Savić itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.