Karta Palilula

Više o Paliluli

Da zabrana pušenja nije samo moderna pojava dokazuje i naziv ove beogradske opštine. Naime pretpostavlja se da je zbog zabrane pušenja koju je uveo knez Miloš radi sprečavanja požara, stanovnici starog Beograda izlazili su i na 15 minuta hoda od bedema starog Beograda radi pušenja. Pa odatle i naziv ove opštine potiče od složenice pali (paliti) + lula (lulu).

Ova opština je na samom severu glavnog grada Srbije. Po površini najveća je beogradska opština i zauzima oko 45 000 hektara od čega su samo oko 4500 hektara gradska zona. Po broju stanovnika ona je 4. beogradska opština.

Zauzima i levu i desnu stranu reke Dunav, a ove dve obale opštine spojene su Pančevačkim mostom. 24 mesne zajednice nalaze se u sastavu Palilule. Generalno sva naselja u ovoj opštini podeljena su na prigradska naselja i gradske četvrti. Od prigradskih naselja najpoznatije su: Borča, Ovča, Crvenka, te Dunavac, a od gradskih četvrti Lešće, Tašmajdan, Karaburma, Deponija, Mika Alas (po poznatom matematičaru i pjesniku) itd. Skoro 87% stanovništva čine Srbi. Ostatak čine Romi, Jugosloveni i Crnogorci.

Poznate i znamenite građevine ove opštine su: Glavna pošta, Arhiv Srbije Univerziteska biblioteka Svetozar Marković. U ovoj opštini nalazi se i Jevrejsko groblje, zgrada RTRS-a, spomenik Nikoli Tesli, te Malo pozorište Duško Radović.

U prigradskim naseljima najrazvijenija grana je poljoprivreda, a uporedo sa njom uz Dunav nalaze se i brojni lovni i ribolovni tereni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.