Karta Obrenovac

Više o Obrenovcu

Obrenovac je jedna od sedamnaest beogradskih opština još od 1957. godine. Nesretne okolnosti i brojni ratovi koji su prošli ovom teritorijom ostavili su traga i na imenu ove opštine koja se sve do modernijeg vremena i XX veka zvala Palež što je izvedenica iz glagola paliti. Tek u drugoj polovini 19. veka kada počinje obnova Obrenovca ova opština dobija novo ime po knezu Milošu Obrenoviću koji je obnovu i započeo.

Danas se ova opština ugnezdila na 411 kilometara kvadratnih ravnice donjokolubarskog bazena, sa najvećim vrhom od samo 211 metara. Ovu teritoriju danas naseljava preko 71000 stanovnika.

Od davne 1824. godine kada je sa radom počela prva osnovna škola u ovom kraju, danas na teritoriju Obrenovca imamo 9 osnovnihi 3 srednje škole, a mnogi za školstvo putuju u Beograd koji je zbog nevelike udaljenosti svima pristupačan.

Kao i većina manjih mesta u blizini velikih gradova i Obrenovac je doživeo sudbinu da bude u kuturnoj senci Beograda. Tek u novije vreme počinje aktivnije da se radi na ličnom kulturno-umetničkom pečatu. Od ustanova koje se bave kulturom bitno je napomenuti: Sokolski dom, Dom kulture i sportova, Mali amaterski teatar te Baletski studio i naravno Matičnu biblioteku.

Ovaj kraj nekada je bio poznati i po banjama. Banjsko lečilište je trenutno u procesu obnove i prilagođavanju potrebama XXI veka.

Kada je u pitanju sport Obrenovac je poznat po FK Radnički koji dolazi iz ovog grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Beograd je tokom svoje duge i burne istorije osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela.