Karta Čukarica

Više o Čukarici

Kao i mnoga druga mesta u Srbiji i Čukarica je dobila naziv po kafani, tačnije Čukarevoj mehani i istoimenoj česmi koja se tu nalazila, preciznije negdje u blizini današnje Ade Ciganlije. Nekada je pripadala Žarkovačkoj opštini, tačnije sve do 1911. godine kada je izdvojena u zasebnu opštinu zahvaljujući kralju Petru I Karađorđeviću. Taj dan se danas uzima kao dan ove beogradske opštine.

Ova opština zauzima prilično veliku površinu. Riječ je 155 km kvadratnih u kojima je smeštena i gradska, koja ulazi u dio urbane sredine Beograda, ali i prigradska sredina. Gradsku sredinu sačinjavaju naselja Umka, Velika Moštanica, Ostružnica i Sremčica, dok u sastav ruralne, prigradske sredine ulaze naselja: Gorica, Ružanj, Pećani i Rucka.

Ova beogradska opština poznata je i po brojnim znamenitostima među kojima se izdvajaju Restoran Ribar, stara kovnica novca, crkva Svetog Đorđa i Svetog Nikole, stara zgrada Opštine Železnik, kao i stara kafana Izvor. Bitno je napomenuti da se na područiju ove opštine nalaze i arheološka nalazišta Medovište u Velikoj Moštanici i Ledine u Žarkovu.

Pored ovih značajni kulturno-istorijskih spomenika ova opština bogata je i prirodnim resursima u kojima spas od gradske vreve često traže svi Beograđani. Riječ je naravno o Adi Ciganliji, Hipodromu i Košutnjaku.

Danas na prostoru ove beogradske opštine živi približno 160 000 stanovnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina železničke mreže u Srbiji iznosi 3,619 km.