Karta Barajevo

Više o Barajevu

Barajevo je prigradska beogradska opština koja zauzima površinu od 213 kilometara kvadratnih. I kroz istoriju prije Slovena bila je dom za Ilire Kelte i Rimljane. Pod ovim imenom Barajevo spominje se tek sredinom 16. vijeka i to u katastarskom popisu turske vladavine kao izvedenica od imena Baraj. Ovo je opština koja se može pohvaliti prvom poštom. Tek od 1955. godine ova opština i administrativno postaje beogradska opština. Barajevo danas naseljava oko 27000 stanovnika. Kako je u cijelosti prigradska opština centar ove opštine, naselje Barajevo poprilično je udaljena od centra Beograda čak 27km. Čitavim svojim dijelom ona je u niziji što svedoči i najviši vrh koji je visok samo 410 metara iznad nivoa mora.

Stopa nezaposlenosti prema opslednjim podacima je zaista ekstremno visoka i pretpostavlja se da je više od 50% stanovništva nezaposleno. Isto je i sa prirodnim prirastom stanovništva jer Barajevo kao i druge beogradske opštine već godinama beleži negativan prirast.

Privredno je ovo veoma nerazvijena opština, fabrike koje su nekada bile nosioci industrije danas više ne rade. Zbog toga o privredi Barajeva moguće je govoriti samo o poljoprivredi i to na individualnom planu i najčešće su to zasadi grožđa i drugog voća. Dobar dio ove opštine je pod šumama. Okolinu Barajeva ljudi su mogli bolje videti u popularnom tv rijaliti programu pod nazivom Farma koji je sniman na području ove opštine.

Nekih značajnijih spomenika kulture u ovoj opštini nema i tek 2008. osnovan je Centar za kulturu koji je kičmeni stub kulturnog života Barajeva. U Barajevu đaci pohađaju dve osnovne i jednu srednju školu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Površina poljoprivrednog zemljišta obuhvata 5.734.000 hektara, a na oko 4.867.000 hektara te površine prostire se obradivo zemljište.