Karta Apatin

Grad Apatin

Pokrajina: Vojvodina
Upravni okrug: Zapadnobački
Opština: Apatin
Koordinate: 45° 40′ 00″ SGŠ, 18° 58′ 60″ IGD
Površina: 116,4 km2
Broj stanovnika: 19320
Poštanski broj: 25260
Pozivni broj: 025

Gradsko naselje i istoimena općina Apatin smjestili su se u Zapadnobačkom okrugu. U gradu živi 19320 stanovnika, usporedno sa 18390 stanovnika prema popisu iz 1991. godine. Od tog broja njih 15639 je ponoljeto, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,2 godina, koji žive u jednom od 6730 kućanstava. Srbi čine 72,41% ukupnog stanovništva, a prema rezulatima popisa broj stanovnika se povećava.

Grad Apatin se smestio u sjeverozapadnoj Bačkoj, na ljevoj obali rijeke Dunav, gdje Srbija graniči s Hrvatskom. Površina općine Apatin iznosi 333 četvornih metara, te se nalati između općina Odžaci i Sombor. Ostala naselja općine su: Kupusina, Prigrevica, Svilojevo i Sonta.

U općini Apatin se nalazi i istoimeni rit – Apatinski rit koji predstavlja područje veličine preko 5000 hektara, a smjestio se uz duž ljeve obale reke Dunav, nastavljajući se na Monoštorski rit, koji zajedno čine cijelinu Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Apatinski rit se većim delom nalazi u poplavnoj zoni, a najčešće u proljeće je potpuno poplavljeno pod utecajem reke Dunav.

Apatin je i poznata turistička destinacija zbog prirodnih ljepota šuma i reke Dunav. Maifestacija Apatinske ribarske večeri održavaju se već 48 godina te traju sedam dana, a osim dobre zabave tu su i nadmetanja za ribolovce za Zlatnu ribicu i za Zlani kotlic, koje osvaja najbolji kuhar ribljeg paprikaša. Općina Apatin odnedavno održava i manifestaciju Lička Olimpijada kojemu je cilj promicanje tradicionalnih starih sportova kao što su bacanje kamena s ramena, pretezanje konopca, obaranje ruke, skok iz mjesta u vis i dalj, penjanje uz konop i mnoge druge aktivnosti koje privlače kako made tako i stare posjetitelje. Jedna od najsuvremenijih marina na Dunavu nalazi se baš u Apatinu. Prostire se na 1,4 hektara površine s kapacitetom od 400 plovila. Samo četiri kilometra od grada Apatin možemo naći i Banju Junaković koja nudi rehabilitacijske i zdravstvene usluge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jeste li znali? Ukupna dužina puteva u Srbiji iznosi 42,692 km, od toga asfaltni i betonski 24.860 km.